KAKO VOZITI PO ANGLIJI

Danes sem po dveh letih spet vozila avto po Angliji. Po angleško, seveda… to pomeni, po “napačni” strani. Ko sem se vsedla v Vauxhall Corso, sem avtomatsko poiskala menjalnik na desni. Po vsem tem času vožnje z menjalnikom na levi, katerega sem se prav lepo navadila. Se vidi, da stare navade ostajajo.

O tem, kako sem prispela v Hereford, k družini s katero sem preživela eno leto, bom pisala kdaj drugič. Zdaj pa res o vožnji. Na razpolago sem imela avto – Peugeot 306. Prav takega, kot sem ga imela sama doma in sem ga prodala. Le da je bilo tu vse nekako čudno, na drugi strani.

Prvi dan sem se vsedla v avto in se navajala na menjalnik. Ko sem končno prenehala odpirat vrata in uspela najti varnostni pas (na desni strani seveda), sem se odpravila na “cesto”. O teh cestah na podeželju malce več čez sekundo. A glej ga zlomka! Naenkrat se mi je vse v glavi zrcalno obrnilo. Za plin sem pritiskala levi predal, prvo prestavo sem “premaknila” tja, kjer je peta. Na desni so bili žmigavci na levi pa brisalci.. Vsaj v moji glavi. V resnici je bilo obratno. In ko sem končno zapopadla, sem se polotila vaških cestic.

Te cestice so ZELO ozke. Komaj široke za en avto. Ob njih raste visoka živa meja, polna trnja. Vsake toliko pa se cesta na eni ali drugi strani malček razširi, recimo, če ti nasproti pride traktor. V vsakem primeru pa moraš obvladati “rikverc”. Nepogrešljiv je tudi zvezek potovalnih zemljevidov. Najboljši so tisti, ki so nekako A3 formata ali večji in imajo veliko detajlov. Ker na podeželju ni prav veliko smerokazov. Pravzaprav lahko rečem, če imaš GPS ali kot temu Angleži pravijo, SatNav, je to idealka. Ne samo zato, ker ti kaže pot, ampak tudi hitrostne kamere… grrrr!!!!

Ko pa se enkrat navadiš vožnje na podeželju, je pa čudovito! Kam vse lahko greš in kaj vse si lahko ogledaš.. Res, pokrajina je tam čudovita. Mehki hribi (katerim oni sicer pravijo “gore” in čemur bi se vsak polnokrvni podalpski Slovenec prav od srca zakrohotal) se valijo sem in tja, niso prav poraščeni s kakim gozdovjem, zato pa nudijo odlične možnosti za sprehode in razgledovanje.

 

KAMERE

Pa se polotimo bolj pomembnih stvari, kot so recimo “speed cameras”. Zoprnija na cesti! Polno jih je, tako po mestih, vaseh, kot tudi ob avtocestah. Sploh tam kjer so dela na cesti. Nekatere so stacionarne in so po novem tudi narisane na zemljevidih (beri zgoraj.. zakaj je pomembno imeti zemljevide). Po pravilih mora biti najprej oznaka, da je ob cesti kamera, nato pa opaziš tudi kamero, ki je škatla rumene barve. Ljudem gredo strašansko na živce, tako da jih kdaj iz protesta pokrijejo ali prebarvajo. Evo.. poglejte jo:

Gatso speed camera           Camera enforcement road sign

Omejitev na 30 milj / uro, ob cesti. Lahko je tudi samo oznaka za kamero, brez omejitve. Mogoče je dobro da tudi povem o omejitvah: po mestih in naseljih bo večinoma 30 mi/h (to je približno 40 km/uro). Na cesti izven naselij ali večjih cestah v naselju, kot tudi obvoznice ipd., je omejitev 50 mi/h (80 km/h), na avtocesti pa 70 mi/h (112 km/h), čeprav običajno ljudje vozijo tudi 80mi/h (128 km/h), če imajo GPS sistem v avtu. Ga toplo priporočam, namreč, ker prihrani marsikatero kazen, ki pa tu niso majhne. Le-ta vas bo pravočasno opozoril na stacionirane ali mobilne kamere. Policaji namreč velikokrat zapeljejo “snemalni kombi” kam ob cesto in čakajo na žrtve. Naj omenim še kazni, ki so odvisne od tega, kako prehitro ste vozili:

– prehitra vožnja na običajni, dvosmerni cesti  vas lahko stane 3 – 6 točk na vozniškem (vsaka točka traja 1 leto, da se jo znebiš) ter kazen do višine 1000 GBP (jaz sem vozila 10mi/h prehitro in sem morala plačat 60 GBP kazni, pa še 30 GBP administracijskih stroškov. To je bilo 3 leta nazaj – moja prva vožnja, hehe. Danes so administracijski stroški od 50 GBP naprej, kazni pa so tudi malček višje). Če ste vozili 30 mi/h ali več od predpisane hitrosti, boste verjetno dobili prepoved vožnje. Aha.. pa kazni je najbolje plačat čimprej, ker je vsaka komplikacija glede tega še veliko dražja. Po lastnih izkušnjah.

– če so vas dobili, da prehitro vozite na avtocesti, fašete 3 – 6 točk in kazen do višine 2500 GBP. Prepoved vožnje dobite, če ste vozili 100 mi/h (160 km/h) ali več, dobite prepoved vožnje.

Prehitra vožnja se smatra kot absolutni prekržek, kar pomeni, da če ne morete dokazat, da je evidenca proti vam napačna, boste avtomatsko spoznani za krive. Policija vam bo v večini primerov ponudila fiksno kazen, ki bo nižja kot če gre naprej na sodišče, v primeru, da ne želite priznat krivde. V primeru, da si kazen sasluži prepoved vožnje, bo treba kar na sodišče.

 

 

Takole pa to zgleda na avtocesti. In zraven še “premična kamera” v kombiju. Obcestna kamera vas posname “v rit”… tiste prečne črtice na cestišču (po sredini), ki so narisane kot neko ravnilo, pa označujejo “vidno polje” kamere. Torej, ko ste mimo teh črtic, vas kamera ne vidi več. Razmišljajo tudi, da bi postavili še druge, nove kamere, ki preračunajo čas in razdaljo od ene do druge. Tako, da tudi če pospešite izven vidnega polja prve kamere in če ste prehitro prišli do druge kamere, vas bo še vedno škljocnila. Veliko teh kamer tudi ne dela, ampak tega seveda ne moremo vedeti, kaj ne. Premična kamera pa ujame vaš “portret”. Ki ga potem brezplačno dobite po pošti, skupaj z vljudno prošnjo, da čimprej poravnate kazen in se s tem izognete posledicam (naštejejo tudi vse grozovite posledice, ki vas lahko doletijo.. seveda zelo vljudno in prijazno.. no pressure.. da jih slučajno ne bi tožili za duševne bolečine).

 

PARKIRANJE

Še ena taka nadlega. Parkinga NI!!! Oz. moraš že dobro poznati razne lokacije, kjer lahko parkiraš. In kjer ne smeš. Ker so kazni lahko od 30 GBP in več. V Londonu še dražje, seveda. Zato je treba pazit na takšne tablice:

Waiting in a parked bay signShared use parking signDisabled persons' parking sign

Take tablice povejo, kdaj lahko brezplačno parkiraš in za koliko časa. Tale ta prva ti pove, da lahko parkiraš za eno uro in ne smeš ponovno tam parkirat najmanj 2 uri. Kako vedo? Hja.. CCTV je vsepovsod. Ta druga pove, da lahko parkirajo samo tisti z dovoljenjem ob omenjenih urah. Pa nikar parkirat na prostorih za invalide. Zelo kaznivo!

 

Pa da ne bomo samo o “grozotah” govorili.. še nekaj zanimivosti. Prometni znaki v Angliji te lahko tudi zmedejo, dokler se jih ne navadiš. Recimo tale mi je simpatičen:

 

 

 

 


Dobrodošli v Thesaurus

 

Funny Picture of a Nuclear Bunker
Kako priti do skritega nuklearnega bunkerja.

 

Confusing Road Signs
Če ste v dvomih, vozite počasneje..

 

Funny Road signs - keep left? - or right?
Ja, res nam je čudno voziti po nasproti strani.. ampak, kaj pa tole pomeni?

 

magic roundabout
Magic Roundabout.. tega sem celo prevozila.. Je v Swindonu.


Oznaka za krožni promet… (no, napisi so bolj avtorske narave nekoga, ki se s tem ni preveč znašel).

Evo, dodajam še originalen znak (tale zgornji je “predelan” iz tega spodaj).

 

———————————————————————

click for area map (opens in a new window)
Semafor na prometnih londonskih cestah. Groza! Pravzaprav.. hecam se.. to je Semaforsko drevo, skulptura umetnika Vivanta v Tower Hamlets (blizu Canary Warfa). Takole pa zgleda od daleč:

 

 

…Se nadaljuje… Če ima kdo vprašanja, naj napiše v komentarju. I’m on the case 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s