VODNARKA

(po knjigi Linde Goodman, Sončni Znaki)

Najvarneje je začeti romantično zvezo z Vodnarko tako, da si zapomnite, da je v ljubezni ravno tako paradoksična, kot je v vsem ostalem. Tako ne boste pričakovali Trnuljčice dobili pa Pokahontas.

Ta punca poseduje vso zvestobo fiksnih znakov, ko je zaljubljena, vendar pa tudi nekakšno vzvišenost in pomanjkanje čustvenosti zračnih znakov. Srečno razmerje z damo z Urana je popolnoma možno, če ji pustiš svobodo, da raziskuje svoje številne interese in kroži med neštetimi prijatelji. Nikdar pa je ne skušaj privezati za posteljo ali kuhinjsko peč. Vprašaj moškega, ki je poskusil. Lahko se iznenada odloči, da bo študirala balet, meditirala v gorah ali se pridružila Mirovnim Silam. Se spomnite pravljice o princeski z dolgimi, zlatimi lasmi, ki je živela v visokem stolpu? To je Vodnarka. Odrezani valujoči kodrčki je ne bodo spremenili nič bolj, kot so jo v pravljici. Ona sanja drugačne sanje kot ti ali jaz. Sliši oddaljenega bobnarja – in sledi zvezdi, katere mnogi od nas nismo nikdar videli.

Pripada vsakomur, pa vendar nikomur. Njena ljubezen je lahko nežna in navdihujoča, a vedno bo čutiti nekaj izmikajočega, varljivega… Kot na pol zapomnjena pesem. Lahko si mrmrate melodijo, a besedilo se vam bo izmikalo. Zahteva tega dekleta po svobodi je silna, a njena vdanost tistemu, ki lahko sprejme romantično zvezo pod temi pogoji, bo neomejena. Tole pa ti bo všeč: Vodnarke ne bo pretirano zanimal tvoj bančni račun (razen če ima Raka, Kozoroga ali Bika v ascedentu). Denar tipični Vodnarki nikdar ni prva skrb. Ne bo je zanimalo, če si najbogatejši moški v mestu, pričakovala pa bo, da boš na nek način spoštovan zaradi svojih intelektualnih dosežkov. Dr. Christian Barnard in njegove presaditve srca ali Werner Von Braun in njegove rakete bi jo zanimala veliko bolj, kot Paul Getty in njegovi milioni.

Ko se nameniš ujeti tega metuljčka v svojo mrežo, si zapomni, da ne bo nikdar preživela življenja z moškim, ki ni zvest sam sebi. Njen etični kodeks je lahko bolj čuden, kot karkoli, kar si kdaj videl v življenju, in precej različnen od sprejetih družbenih pravil, ampak ona bo popolnoma živela po svojih pravilih. Razumela bo tudi, da so tvoja pravila zelo osebna. To je njej OK, samo nikar ne kompromitiraj tega. Če iščeš strastno rožico, tale marjetica ne bo čisto prava. Strast ni ravno njen forte, če je prava Vodnarka. Zdelo se ji bo, da je telesna ljubezen čisto prijetna, če ne že pretirano poudarjena. Z drugimi besedami, lahko se vrže v to ali živi brez tega. Dame z Urana se na ljubljenje lahko odzovejo z omamno, globoko intenziteto, če pa ti tako paše, pa se lahko gredo platonske ljubezni za daljši čas, je tudi čisto OK. Kot vsi Vodnarji, ima lahko podzavesten strah, da jo bo želja po eni osebi vklenila njenega duha na nek način in jo držala stran od njene velike ljubezni – svobode. Svobode eksperimentirati in svobode podariti svoj čas človeštvu. Pa tudi svobode slediti svojim čudaškim, malček odštekanim interesom.

Če planiraš politčno, znanstveno ali izobraževalno kariero, je to idealna punca zate. Ne bi mogel najti boljše, razen če nisi naletel na Vodnarko z napačnimi planetarnimi položaji v horoskopu, ki uživa v šokiranju ljudstva, tako da hodi bosonoga po glavni ulici ali kadi velike, črne cigare na avtobusih. Obstaja kar nekaj divjih, čudaških Vodnark, sem ter tja. A povprečno dekle, rojeno pod znakom vodonosca je radost za družbo. Je ljubka, brihtna, duhovita in zelo prilagodljiva vsem oblikam družbe, od visoke, niske do tiste vmes.

Njena nesumničavost v normalnih pogojih je še dodaten bonus. Potujoči trgovec bi v Vodnarki lahko našel svojo sanjsko žensko.  Če te že ujame, da si nezvest, bo to povzročilo globoko rano v njeni občutljivi naravi. Vedel boš to takoj, ko boš pogledal v tiste čudne, sanjave oči. A brez razloga te nikdar ne bo sumila in redko bo podvomila v tvoje besede. Tipična dama z Urana te ne bo nikdar nadzirala, ko enkrat odideš iz stanovanja, ti telefonarila v službo, opravila inšpekcijo žepnih robčkov za packami od šminke, ali preverila, če se je za tvoj zapestni gumb ujel kak blond las. Prevara ji bo morala biti kar na silo prikazana, da jo bo sploh opazila. Sama je že ne bo iskala. A preden ji pričneš peti slavo, se opomni, da njeno pomanjkanje strastnega ljubosumja izvira iz česa drugega kot samo močnega značaja. Kot prvo, verjetno je najprej razčlenila tvoj značaj pod mikroskopom, še preden te je drugič pogledala. Poleg tega, ima toliko zunanjih interesov in toliko ljudi, ki jo zanimajo in zabavajo in s katerimi se rada pogovarja, da nima prav veliko časa sekirati se, kaj počneš, ko si daleč od oči. Daleč od oči lahko za Vodnarko pomeni tudi daleč od srca. Tudi za Vodnarje. Odsotnost redko vžge Vodnarsko srce. Včasih bo Vodnarka lahko trpela promiskuitetnega ali flirtaškega partnerja, ker ji nudi nekaj, kar lahko najde samo v njemu. In tako pogleda vstran. Po drugi strani pa, če te resnično ne potrebuje, bo njena moralna moč delovala v nasprotno smer ob prvem dokazu nezvestobe. Enostavno bo odkorakala. Ne poskušaj spet vžgati ognja v davno ugaslem ognjišču. Je mrzlo kot kamen. Seveda sta lahko še prijatelja, zakaj pa ne? Ona je za. Vodnarki nikdar ni nerodno biti prijateljska do bivših ljubimcev in partnerjev. Preteklost je že davno pozabila in izbrisala tablo spominov na čisto.

Je pa tu ena čudna in opazna izjema od tega pravila. Tako kot gospod z Urana tudi dama z Urana ne bo nikdar pozabile prve resnične in prave ljubezni, za celo življenje. Ampak samo prve. Se morda sprašuješ, če se te tista Vodnarka, katero si nekoč poznal, še spomni? Odgovor leži v njeni definiciji ljubezni. Mogoče ima to kaj veze z prvim fantom ki ji je podaril pest graha ko je imela 9 let. Ali tistim fantom, ki jo je prijel za roko in jo popeljal na sprehod skozi park, medtem ko je lil dež. Ali pa tistim s smešnimi ušesi, ki je poznal klovna v cirkusu in jo je pital z oreščki.

Dame z Urana, vpletene v izvenzakonske zveze, so izjemno redke. Lahko so kdaj pa kdaj v skušnjavi, v kakih posebnih okoliščinah, a nepoštenje v zvezah se ne sklada z njihovo kemično sestavo. Ne bo trajalo dolgo, ko bo skrito razmerje razpadlo za vedno. A vendar, veliko je vodnarskih ločenk. Za to obstaja razlog. Če situacija postane nevzrdžljiva, se Uranska narava nenadoma ohladi.  Vodnarka lahko izgine sredi noči in nikdar niti pogleda ne nazaj. Ne iščejo niti ne uživajo v ločitvah, vendar pa za Vodnarke to ni tako velik šok, kot je njenim bolj sentimentalnim sestram. Uran vlada spremembam, veste. In ker je takšna individualistka, s spiskom prijateljev dolgim kak kilometer, se Vodnarka nikdar ne obotavlja postaviti se na svoje lastne noge, če že tako nanese.

Pričakuj, da bo ti drezala v srce, dokler ti ne ostane nobena skrivnost več in nobene sanje ne ostanejo neanalizirane. A nikar ne poskušaj analizirati njenih osebnih misli. Vodnarska pravila igre tega ne dopuščajo. Svoje razloge bo držala skrite in te bo včasih prav iz nekakšnega perverznega užitka popolnoma zmedla. Sicer je običajno izredno resnicoljubna, a pomni, Vodnarjem je laganje ena stvar. Vzrdžati se od tega, da poveš celo zgodbo pa čisto druga.

Olajševalna okoliščina pa je, da so Vodnarke kar pazljive z denarjem. To pomeni, olajševalna okoliščina je to le, če je ne misliš prositi za posojilo. Lahko ti ga da, enkrat ali dvakrat. A če ji pozabiš vrniti denar ali obrok denarja, bo ledeno hladna. Bolj kot tip v Banki, ko zamudiš z odplačilom hipoteke. V redkih primerih, ko sama prejme manjše posojilo, boš nazaj dobil vse, do zadnjega centa, brez zavlačevanja in ženskih zvijač, če je tipična Vodnarka. Tudi pri kreditnih karticah na njeno ime, boš imel bolj malo skrbi. Vodnarkam je enostavno zoprno dolgovati denar. Veliki dolgovi niso del Vodnarskega kodeksa.

Njen izgled pa je lahko malček nenavaden. Mnoge Vodnarke so izredno ljubke in polne neke omamne in koprneče lepote. Ampak so pa spremenljive. Lahko imate vtis, da so kot fina stepena smetana, pa se kar naenkrat spremenijo v pikantno pizzo, s hitrostjo modre cik-cak električne iskre, polne Uranskega električnega naboja. Poleg deklet v znaku Tehtnice, so Vodnarke pogosto najlepše ženske horoskopa.  No ja, v najslabšem primeru izgledajo zanimivo. Vodnarski način oblačenja pa vas lahko v koraku ustavi. Nekatere Vodnarke lahko počastijo naslovnice modnih revij s svojim stilom, vendar pa je njhov stil pogosto daleč od običajnega. Lahko se obleče tako, da bi ji še Ciganke zavidale in njena gola individualnost lahko ustvari izredno nenavadne kombinacije. Običajno bo prva preizkusila kako novo modno norost, ne glede na to kako butasto lahko izgleda, lahko pa se mirno drži mode iz babičinih časov, celo prababičinih. S svojo tipično vodnarsko indiferenco bo kombinirala historično čipkasto mrežico za lase s futuristično, metalic trenerko, učinek pa je lahko, recimo temu, vznemirljiv. Na formalni banket bo prišla zavita v čipkasto kopalno haljo, pavje perje bo nosila v supermarketu in kratke hlačke v operi, superge v gledališču, diamantno ogrlico za obisk živalskega vrta, vse to pa še nadgradila s starinskim anorakom, ki ga je pobrala v trgovini iz druge roke.

Tvoja vodnarska deklica bo verjetno imela tudi kar nenavadno frizuro ali vsaj način, kako počeše lase. Njeni kodri so prav tako nepredvidljivi, kot njena narava. Lahko jih spleta v kitke, poveže v konjski rep, zvije na temenu, ali pa jih pusti, da padajo kot slap, lahko jih nosi kratke kot vojak, nakodrane kot rabinove zalizke, ali čisto ravne. Lahko pa stavite, da njeni lasje ne bodo nikdar izgledali čisto običajno.

Pogovori z damo z Urana so lahko, kako bi rekli, zelo nenavadni. Njeno vedenje je očarljivo in običajno se obnaša skoraj sramežljivo in rezervirano. Tedaj pa naenkrat useka Uranova električna strela in Vodnarka bo usekala s pripombo, ki nima nikakršne veze s čimerkoli, kar kdo v pogovoru omenja. Recimo, govoril boš o fluktuaciji delniškega trga, pa te bo naenkrat prekinila, tako iz vedrega neba: “Ste vedeli, da imajo Woodrow Wilson, Jack Kennedy, Herbert Hoover, Harry Truman, Theodore Roosvelt in William McKinley vsi po dve enaki črki v imenu ali priimku?”

Samo na en način lahko odgovorite na takšno vprašanje. Povej ji, da je izpustila Millarda Fillmora, Ulyssesa Granta in Thomasa Jeffersona. Potem pa se nežno, a odločno vrni na razpravo o delniškem trgu. Um drugih ljudi lahko potega v določenih logičnih korakih, a Vodnarkin um “cikne” v jutri potem pa “cakne” nazaj v danes, z nič manj smisla za smer kot nepričakovana električna strela iz oblakov. Tu in tam bo iz rokava stresla kakšno nepričakovano zajedljivo frazo. Na primer, vprašaš jo, kaj si misli o potovanju po vesolju in odgovorila ti bo: “Ko sem bila majhna, sem mislila, da so zvezde luknjice v nebesnem svodu skozi katere sije sonce.” Če je drugače razpoložena, ko ji rečeš da te stopljeni sneženi mož razžalosti, ti bo odgovorila: “Jože, to je samo kup mokrega snega.” Najprej zasanjana, nato praktična. Najprej sramežljiva, nato prepirljiva. Vodnarke se bodo nesramno posmehovale letečim krožnikom, nato pa vam bodo povedale zgodbico o pikčastem škratu, ki pleše na okenski polici. A nikdar se z Vodnarko ne pogovarjajte pokroviteljsko. Zamerila vam bo, če je ne sprejemate kot sebi enakemu in brezčuten odnos bo povzročil, da se umakne in postane nedostopna.

Ker Uran vlada bodočnosti, bi si lahko predstavljali, da so Vodnarke po naravi materinske. Navsezadnje, otroci pripadajo bodočnosti. Vendar pa materinstvo Vodnarke večinoma zmede. Vsaj na začetku. Navaditi se mora, da se naenkrat posveča izključno enemu bitjecu in to na daljši čas, namesto da se razdaja počez in povprek, kot je bila vajena. Za to potrebuje nekaj časa. Njena naravna vzvišenost ji lahko oteži odkrito izražanje čustev. Tipična vodnarska mati je izredno privržena svojim potomcem, a vendar tudi nekako na distanci. Verjetno pa bo najbolj zagreta privrženka skupin za otroke v soseščini (neka ameriška zadeva, po moje, op. prev.). Ure in ure se bo veselo pogovarjala s svojimi malimi prijateljčki, na njihovem nivoju, ne da bi bila pokroviteljska. In z veseljem se bo odrekla svojemu popoldanskemu počitku, da otroku pomaga pri šolskem projektu. Otroci se bodo od nje naučili humanosti in bratstva. Vodnarske matere nikdar niso pretirano zaščitniške do svojih otrok. Tudi do najbolj presenetljivih otroških priznanj zavzemajo precej tolerantno stališče. Mati z Urana bo redko kdaj kaznovala otroka, ker je povedal resnico, ne glede na to kaj je storil. Ima stališče, ki je brez predsodkov in tako bo pridobila popolno zaupanje svojih malčkov. Fantastična je, ko je treba otroke pomiriti glede raznih strašil, ki se skrivajo pod posteljo, pa tudi glede bolečine, ko jih na igrišču ignorirajo. Njihove solze lahko v trenutku spremeni v smeh. Otroci jo dojemajo kot zabavno, malce “čk čk”, s sproščenim smislom za pospravljanje, koristno pri domačih nalogah in kot nežno mati, ko so bolni. Ne bo jih ravno zadušila z objemi, a bo redko težila.  Ok, mogoče si Tomažek ni umil rok, ko mu je že tretjič rekla, a jo bo bolj zanimalo, česa se je naučil na urah znanosti v šoli.

Morda smo malce predaleč preskočili. Čeprav Uran rad obrača obstoječi red stvari, je že tako, da preden vaša Vodnarska deklica postane mati, jo je treba najprej prepričati, da poroka ni sinonim za Hudičev Otok. Ne bo se ji ravno mudilo v zakonski stan. Ni v naglici, da bi sprejela tvoj priimek, dokler te ne dodobra ne pretehta, popredalčka, preveri, testira in odkrije, kaj ti požene kri po žilah. Ima svoje ravnilo, s katerim te izmeri. Če predvidevamo, da si opravil njen test, lahko poroka z Vodnarko povzroči precej zmede. Prijazno te bo poslušala, ko ji kaj svetuješ, a nekaj je v Vodnarski naravi, kar ji preprečuje, da bi dobesedno sledila navodilom. Recepta za palačinke se ne more držati tako kot tudi ne more parkirati avta točno tam, kjer si ji rekel. Ima neko čudno zapreko v mišljenju, ki povzroča mnenje, da bo majhen obratek izboljšal, česarkoli se že poloti. A vedno se bo soglasno nasmehnila, ko ubere svojo pot, na svojstven a prisrčen način. Ima nenehni nagon po eksperimentiranju z različnimi načini kuhanja kave, polnjenja nalivnika, obuvanja drsalk ali prehoda preko ceste. Nosila bo narobe obrnjen pulover, mešala konjak z mlekom, uredila ikebano v akvariju, oplaknila lase z vodico po britju ali naredila kamniti tao vrtiček na tvoji pisalni mizi. A ne sprašuj je zakaj. Niti sama ne ve. Njeni možganski valovi so na neki edinstveni in nenavadni frekvenci.

Ker je njena narava tako neosebna, bo težko izražala globoka čustva. Razen takrat, ko ima izjave, ki zvenijo kot kombinacija Roberta Frosta in Medvedka Jogi (iz ameriških risank, op.prev.), bo našla malo besed, s katerimi bo izrazila svojo ljubezen. Vzorec njene telesne strasti pa je tesno tkan z nitkami, ki povezujejo um in telo. Čeprav edinstveni Uran vodi vodnarska dekleta v čudne zveze, ko enkrat najdejo pravega partnerja, je njihov zakon model sreče in radosti.

Tvoja vodnarska žena lahko plove skozi dneve in noči z gracioznostjo ponosnega laboda, a v romantičnih situacijah se lahko obnaša kot nerodni medo. Črta med ljubeznijo in prijateljstvom je Vodnarkam takorekoč nevidna. Ljubezenske pesmi o ljudeh, ki zaljubljeno zrejo en drugemu v oči, se ji zdijo malodane butaste. Na svetu je toliko čudežev, katere lahko zaobjamemo z očmi, da se ji zdi izredna škoda časa, da oči ne počnejo ničesar drugega, kot da zrejo v neke druge oči. Srečna bo, ko ti bo dopustila, da jo primeš za roko in hodiš ob njeje, ko z veselim zadovoljstvom opazuje sončni zahod, starinski avto, mlekarjevega konja, smetarski kamion, nagačeno sovo ali rdeči balon, ki se je ujel na cerkveni strehi. A ne motite je preveč s tistim “midva skupaj”. Pusti ji, naj sama blodi po zemlji čudes, pa ne te ne bo nikdar zasliševala o igrah taroka s tvojimi moškimi prijatelji.

Najhitrejši način, da se znebiš Vodnarke, je izražanje ljubosumja, posesivnosti ali predsodkov, da nenehno kritiziraš, si zapet ali ultra-konzervativen. Sprejeti boš moral tudi njene prijatelje, ki so lahko kakršne koli čudne oblike ali velikosti.

Vodnarka je podložna nenadnim prebliskom inspiracije in njena intuicija je neverjetna. Morda njeno mnenje sprva ni videti primerno ali praktično, a ona vidi mesece in leta vnaprej. Vodnarska deklica živi za jutri in obiščeš jo lahko samo tam. Kar reče, se bo zgodilo, prej ali slej, mogoče po mnogih težavah in zastojih, a zgodilo se bo. Mislim, da je to najbolj posebna lastnost tvojega februarskega dekleta. Je, kako bi rekli, malček čudežna.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s