KAKO BITI DOBRA ŽENA (članki iz leta 1955 in adaptacija za 21. stoletje)

Kaisin blog na temo moških ter Dopisovalčev blog na podobno temo sta me spomnila na tale članek, ki sem ga že nekdaj prebrala. In ki me je spravil v hud krohot. Spodaj pa je še en tak vodič, a prilagojen ženskam 21. stoletja. V glavnem, da malo umirimo razburjanja okrog teh tem, tu je malček humorja. Original v angleščini najdete pa tukaj.

 

VODIČ ZA DOBRE ŽENE
(Housekeeping Monthly, 13. maj 1955)

 • Imej pripravljeno večerjo. Načrtuj vnaprej, celo kak dan prej, da pravočasno pripraviš okusen obrok, ko se mož vrne domov. Na ta način mu boš sporočila, da ste misliš nanj in skrbiš za njegove potrebe. Večina moških je lačnih, ko pridejo domov in misel na dobro jed (še posebej njegovo najljubšo) je del tako potrebne dobrodošlice.
 • Bodi pripravljena. Vzemi si 15 minut odmora tako, da boš ob njegovem prihodu sveža. Popravi si šminko, v lase si daj kak lep trak in izgledaj sveže. Kajti on je bil ravnokar v družbi mnogih od dela utrujenih ljudi. Bodi bolj vesela in zanimiva. Ob koncu dolgočasnega dneva potrebuje malo poživitve in veselja, kar mu že po dolžnosti moraš zagotoviti.
 • Pospravi nered. Opravi še zadnjo pot v glavni del hiše tik preden prispe tvoj mož. Poberi šolske knjige in igrače otrok, pospravi papirje, ki ležijo naokrog, itd., ter obriši prah na mizah. V hladnejših mesecih bi morala pripraviti kamin in v njem pravočasno zanetiti ogenj, ob katerem se bo sprostil. Tvoj mož se bo počutil, kot da je v templju sprostitve in miru, pa tudi tebe bo poživilo. Konec koncev, skrb za njegovo udobje ti bo zagotovilo neverjetno osebno zadovoljstvo.
 • Pripravi otroke. Vzemi si par minut, da jim umiješ roke in obraze (če so še majhni), jih počešeš in, če je potrebno, preoblečeš. Otroci so zaklad in mož si bo želel videti jih v tej vlogi.
 • Zmanjšaj hrup. Ko mož prispe domov, ugasni pralni stroj, sušilnik ali sesalec. Poskusi tudi otrokom dopovedati, naj bodo tiho.
 • Bodi vesela, da ga vidiš. Pozdravi ga s toplim nasmehom in pokaži, kako iskreno si želiš, da bi ga zadovoljila.
 • Poslušaj ga. Morda imaš kar nekaj zelo pomembnih stvari, o katerih mu moraš povedati, a trenutek, ko ravno prispe domov, ni pravi trenutek za to. Pusti ga naj govori prvi – zapomni si, da so njegove teme pogovora bolj pomembne kot tvoje.
 • Naredi mu “njegov” večer. Nikdar se ne pritožuj, če pride domov malo pozneje ali gre ven na večerjo ali na mesta zabave brez tebe. Skušaj razumeti njegov svet napetosti in pritiska in njegovo zelo resnično potrebo, da bi bil doma in se sprostil. Tvoj cilj je, da zagotoviš da je tvoj dom prostor miru, reda in sprostitve, kjer bo tvoj mož obnovil svojega duha in telo.
 • Ne pozdravi ga s pritožbami in težavami. Ne pritožuj se, če pride na večerjo pozno ali celo če ostane zunaj celo noč. Upoštevaj, da je to še najmanjši problem v primerjavi s tem, s čimer je imel opravka ves dan.
 • Naredi, da mu bo udobno. Naj se nasloni nazaj v udobnem fotelju ali pa ga pripravi do tega, da leže v posteljo. Imej pripravljeno toplo ali hladno pijačo zanj. Uredi mu blazine in mu ponudi, da mu sezuješ čevlje. Govori z nizkim, umirjajočim in prijetnim glasom.
 • Ne sprašuj ga o njegovih dejanjih in ne dvomi v njegovo presojo ali integriteto. Zapomni si, on je gospodar hiše in kot takšen bo vedno uveljavil svojo voljo pošteno in resnicoljubno. Nimaš nobene pravice, da bi dvomila vanj.
 • Dobra žena vedno ve, kje je njeno mesto.

POSODOBLJENI VODIČ ZA DOBRE ŽENE V 21. STOLETJU

 • Naj bo večerja pripravljena. Mesta rezerviraj vnaprej. Če je tvoj dan prenaporen, mu na mobilcu pusti sporočilo, kje bi rada jedla, kaj bi rada jedla in kdaj. Tako mu boš sporočila, da si imela grozen dan in mu dala priložnost, da ti popravi razpoloženje.
 • Bodi pripravljena. Ustavi se na “Chanelovem” prodajnem mestu na poti domov, kar bo naredilo čudeže za tvoj videz ter preprečilo, da te vsakič, ko odpre usta, spravi ob živce (ne pozabi uporabiti njegove kreditne kartice).
 • Pospravi razmetane stvari. Pokliči čistilko in ji povej, da lahko vsako stvar, ki so jo otroci pustili na tleh, pospravi v škatlo za bolšji trg v garaži.
 • Pripravi otroke. Pošlji jih v njihove sobe gledat televizijo ali se igrat igrice na računalnik. Konec koncev so itak iz njegovegih prejšnjih zakonov.
 • Zmanjšaj hrup na minimum. Če boš že doma, ko pride mož, bodi v kopalnici in zakleni vrata.
 • Ne pozdravi ga s problemi in pritožbami. Naj on pove prvi, pa bo tvojim problemom posvetil več pozornosti in mu bodo ostali v glavi v času večerje. Ne pritožuj se, če zamudi na večerjo, le opomni ga, da so ostanki v hladilniku in naj potem pomije posodo, katero si mu pustila še od večerje.
 • Naredi, da mu bo udobno. Povej mu, kje lahko najde odejo, če ga zebe. To mu bo povedalo, da skrbiš zanj.
 • Poslušaj ga. A nikdar mu ne dovoli, da bi imel zadnjo besedo.
 • Naj bo ta večer njegov. Nikdar se ne pritožuj, če te ne pelje ven na večerjo ali druga mesta zabave. Pojdi s prijatelji ali pojdi nakupovat (z njegovo kreditno kartico). Naj se seznani z frazo “Ženski Večer”.
 • Cilj: potrudi se, da bodo zadeve med vama prijateljske, ne da bi ga nenehno opominjala, da misli, da se svet vrti okoli njega. Očitno razmišlja narobe. Svet se vrti okoli tebe.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s