CASTELL CONWY (Grad Conway)

Mesto Conwy je nastalo dolgo preden so sezidali grad. Znotraj mesta so Maneanski menihi zgradili opatijo, katere del se nahaja v cerkvi Sv. Marije v središču mesta. V srednjem veku je Edvard I. želel nadzor nad celotnim Britanskim otokom in tako prišel tudi v Severni Wales. Lokalno prebivalstvo se je skušalo upirati, pa vendar so bili brez moči proti močni kraljevi vojski. Valežani so bili potisnjeni nazaj v osrčje Snowdonije, kjer so jim Angleži težko sledili. Valežani so bili spretni  in so se bojevali kot gverilci… izredno so obvladali konje (morda bi se jih dalo primerjat z nekdanjimi ameriškimi Indijanci), lokostrelstvo in so bili, tako kot so še danes, izredno zviti in pretkani.

Edvard I je tako odločil, da mora v Conwayu zgraditi močan grad, ki ga bo nemogoče napasti. Pravzaprav se je odločil zgraditi kar nekaj gradov, kar je poimenoval jekleni prstan gradov. To so gradovi Conwy, Ruthin, Caernarfon, Beaumaris in Harlech. Vse gradove je oblikoval mojsterski graditelj James iz St. Georga, mojstrski arhitekt tistega časa in priznani graditelj gradov. Menihi so se odselili malo dlje od Conwaya v bližino mesta Llanwrst, kmalu po pričetku gradnje gradu pa je pričelo nastajati tudi z zidom obdano mesto.

Zemljevid severnega Walesa ter jeklenim prstanom gradov, ki jih je dal zgraditi Edvard I.

Gradnja gradu in mestnega zidu je trajala od 1283 do 1287 in je zahtevala več kot 15000 delavcev. A ko je bil grad končan je na ustju reke Conwy stal mogočen in neoporečen simbol angleške prevlade. Kralj Edvard I je v mestu naselil angleške priseljence, medtem ko so bili Valežani izgnani, vstop v mesto pa jim je bil prepovedan.

Valežani so v naslednjih letih večkrat poskusili prevzeti področja okrog Snowdonije, najzgodnjejša vstaja je bila zabeležena leta 1295. V zgodnjem 15. stoletju je valežanski junak Owain Glyndwr vodil upor proti angleškim osvajalcem in zavzel grad Conwy s pomočjo ukane. Toda okupacija gradu ni bila dolgega veka in Owain je s svojimi možmi bil prisiljen bežati nazaj v Snowdonijske hribe, zasledovali pa so jih vse do gradu Harlech. Nato je bil grad prepuščen svoji usodi in je počasi razpadal. Leta 1642, med angleško civilno vojno, so rojalisti grad spet obnovili in naselili z vojsko, kar je trajalo približno 3 mesece. V tem času je parlamentarna vojska oblegala grad in ga končno zavzela. Parlamentarci so dele gradu uničili, da bi rojalistom preprečili ponovno zasedbo gradu.

Photo: Dave Newbould

Danes za grad skrbi organizacija, ki je odgovorna za vzdrževanje in uporabo zgodovinskih spomenikov v Walesu. Za majhno vstopnino je grad možno obiskati in občasno ga je dovoljeno uporabiti tudi za posebne namene.

Galerija slik (38)

 

In za konec – bardska pripoved v valežanskem jeziku ter srednjeveška glasba na srednjeveškem instrumentu Hurdy Gurdy, čisto tako za vzdušje tistega časa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s