REFLEKSOTERAPIJA ZA DOJENČKE

Obožujem nogice dojenčkov. Tako micene so, s tistimi majcenimi prstki in nohtki… prav fascinirajo me. Prav tako tudi male rokice, katerih prstki se tako čvrsto oprimejo česarkoli se dotaknejo. Kot refleksoterapevtko me male tačke zanimajo tudi iz profesionalnega vidika in tako sem leta 2010 opravila  tudi šolanje za Baby Reflex.

Baby Reflex je izredno nežna refleksoterapevtska tehnika, ki jo lahko izvajamo na nogicah dojenčka že od 1. meseca starosti. Pravzaprav jo izvajata mamica ali očka in ne refleksoterapevt. Torej, povejmo nekaj več.

Zgodovina in razvoj Baby Reflex-a

Britanska fizioterapevtka in refleksoterapevtka Jenny Lee je v devetdesetih letih raziskovala vpliv refleksoterapije na otroško astmo in druge težave dihal. Po petnajstih letih raziskav in threh raziskovalnih študij o učinkih refleksoterapije na otroško astmo, je prišla do zaključka, da astmatični otroci izredno dobro reagirajo na refleksoterapijo. To se je pokazalo pri izboljšanjem spanju, zmanjšanju doze zdravil in precej izboljšani kakovosti življenja. Ti rezultati so Jenny spodbudili, da razišče tudi spanje dojenčkov. Raziskave je izvajala v sodelovanju z Oxford University, bolnico Watlington, oksfordsko osnovno šolo in preko 40 britanskih družin iz Anglije, Škotske, Walesa, Irske in Kanalskih otokov. Izvajali so jih v obdobjih, ko je astma na višku svoje moči, od jeseni 1994 do zime 1998. Raziskava je pokazala dve pomembni ugotovitvi:

1. V študijah, v katerih so otroci prejemali refleksoterapijo, so pokazale izboljšanje spanja pri otrocih. Ena od študij, v kateri je sodelovalo 8 otrok, je pokazala, da sta najmlajša otroka (stara 3 in 4 leta) dejansko zaspala že med petnajstminutno seanso refleksoterapije. In to kljub temu, da so seanso izvajali v bolnišničnem okolju, ki na otroke ne vpliva prav nič sproščujoče in dostikrat celo strašljivo. Osemletni deček je bil presenečen, da je zaspal med seanso in je celo sam zaprosil za refleksoterapijo. Svoj odpor do spanja je premagal zzadovoljstvom, ki mu ga nudi refleksoterapija.

2. Drugi rezultat vseh treh študij je bilo izboljšano zbliževanje med starši in otroci. To so zabeležili v večini skupin, kjer so izvajali otroško refleksoterapijo. Zbliževanje med starši in otroci je danes priznano s strani medicinske stroke, kot bistveno v zgodnjem razvoju otroka, vsekakor pa prispeva k boljšim odnosom v družini. Tudi mnogi starši so poročali, da so otroci veliko prijaznejši do njih po seansi refleksoterapije. Po zaključku te študije se je Jenny polotila raziskovanja učinkov refleksoterapije na dojenčkih in malčkih. Starši so bili tokom raziskave izredno željni naučiti se poenostavljene refleksološke tehnike, ki bi jo nudili svojim dojenčkom. Matere, ki so se posluževale refleksoterapije za dojenčke, so ugotovile, da svoje otroke lahko na ta način potolažijo in umirijo, spanje dojenčkov pa se je precej izboljšalo. Pokazalo se je, da ko se starši naučijo pravilno izvajati refleksoterapijo, jo lahko varno nudijo svojemu dojenčku. Tako se je rodila “Baby Reflex” tehnika.

Februarja 2007 se je Jenny Lee udeležila konference v Belgiji in predstavila rezultate svojih raziskav o vplivu refleksoterapije na otroško astmo. Med udeleženci konference je bil tudi sodelavec dr. Milivoja Jovančevića, ki je bil član hrvaške medicinske skupine, ki se je ukvarjala s travmatiziranimi materami in dojenčki. Ugotovil je, da Jenny in dr. Jovančević raziskujeta podobno zadevo – učinek terapije z dotikom otroških stopal, ki naj bi zmanjšala astmo. Le da se je Jenny ukvarjala bolj s starejšimi otroci.

Hrvaška skupina je ugotovila, da so matere, travmatizirane v 90. letih v času vojne, zavračale svoje novorojenčke, obenem pa so se borile s svojim materinskim nagonom. Dojenčki nujno potrebujejo materin dotik, da bi preživeli in da bi se med materjo in otrokom vzpostavila ljubeča vez. To so skušali doseči tako, da so nekaj sto begunskih mater spodbudili, da dojenčkom masirajo podplate. Rezultati so bili izredni in dr. Jovančević in njegova skupina so bili presenečeni, kako zelo se je povečalo zbliževanje. Dojenčki so doživljali manj stresa in njihova astma se je zmanjšala.

Nekaj mesecev kasneje, natančneje junija 2007, je bila Jenny povabljena v Šibenik na seminar ESSOP (the European Society of Social Pediatric and Child Care – Evropsko združenje za družbeno pediatrijo in skrb za otroke), kjer je predavala o svojem raziskovalnem delu in v zadnjih letih tudi o Baby Reflex-u.

Tečaji Baby Reflexa

Dandanašnji je Baby Reflex razširjen po vsem svetu. Poučujejo ga lahko le izšolani refleksoterapevti, ki so opravili šolanje za poučevanje Baby Reflexa. Mnogi tudi predavajo o Baby Reflexu in sodelujejo s porodnišnicami, babicami itd.

Tečaji so namenjeni staršem dojenčkov. Večinoma se izvajajo na domu, kjer se starši in otrok počutijo najbolj udobno. Tečaj se izvaja v treh delih in sicer po uro na teden. So zabavni, prijetni in enostavni. Starši se tehnike lahko učijo v paru (način izvajanja tehnike na stopalih), kar je prav tako izredno prijetno in koristno za zbliževanje med njima. Refleksoterapija za dojenčke, čeprav izredno nežna, prav tako prijetno učinkuje tudi na stopala odraslih. Če se tečaja udeležuje samo eden od staršev, pa sta na voljo tudi modela dojenčkovih nogic, ki sta na izgled in otip zelo blizu “originalu”.

V enem tednu imajo starši dovolj časa, da svoje znanje utrdijo s prakticiranjem na svojem otroku. Ko dojenček prične sedeti, puzati in kasneje hoditi, je izvajanje Baby Reflexa malo težje, saj otrok nikdar ni pri miru dovolj časa. Zato je Jenny zaprosila svojo kolegico Penny Oldham, da razvije tudi tehniko za malčke.

Ta tehnika (Toddler Reflex – Reflexoterapija za malčke) se izvaja na rokicah s pomočjo posebej prirejenih otroških pesmic, ki so otroku dobro poznane. Malčki so radovedni in radi odkrivajo svoje telo, zato se refleksoterapije za malčke hitro navadijo in jo imajo radi. Ko se jo dobro naučijo, jo radi izvajajo tudi na vas.
Za tečaj Toddler Reflexa se je potrebno predhodno udeležiti tečaja za Baby Reflex, saj tam dobite osnovno znanje in razumevanje delovanja te tehnike. Udeleženci prejmejo tudi diagrame stopal in dlani z vsemi refleksi in barvno kodiranimi tehnikami.

Kdo vse se lahko udeleži tečaja Baby/Toddler Reflex

Tečaj je namenjen prvenstveno staršem dojenčkov, sploh tistim, ki so prvič postali starši. Je v pomoč prvikratnim očkom, ki se morda bojijo dotakniti micenega bitjeca, da ga ne bi slučajno poškodovali. Tudi zelo mlade mamice se bodo marsikaj naučile, kar jim bo pomagalo pri vzpostavljanju samozavesti. Sodelujejo lahko tudi nosečnice, ki bodo tehniko vadile na modelu nožic, dobrodošle pa so tudi babice in dedeki.

Vsaka mamica ve, da ko se pojavi mala štručka, se njeno življenje obrne na glavo. Družabno življenje skorajda ne obstaja več, da o pomanjkanju spanca niti ne govorimo. Zato je možno Baby Reflex tečaj organizirati skupinsko. Recimo, tri mamice se zmenijo, da se bodo udeležile tečaja. Prvo uro so pri prvi mamici, kjer se družijo, učijo in vadijo. Naslednjič jih gosti druga mamica in zaključna ura je pri tretji mamici.

V Angliji, kjer poznajo Baby Shower (nekakšna žurka v pričakovanju rojstva, kjer povabljenci prinesejo koristna darila, se igrajo razne igre – ugotavljanje spola dojenčka, barve las, oči, kdaj bo dobil prve zobke, itd.), je Baby Reflex tudi primerno darilo za bodočo mamico.

Kje in kdaj lahko uporabljam Baby/Toddler Reflex

Kjerkoli in kadarkoli. Recimo, dete prične kričati v napolnjenem avtobusu. Za razliko od masaže za dojenčke, otroka ni potrebno slačiti. Le sezuti čeveljce in v minuti lahko otroka pomirite z nekaj nežnimi pritiski na stopalne točke. Če vam otrok ne želi spati, mu nudite refleksoterapijo pred spanjem. Pri prebavnih težavah, bolečinah ob rasti zobkov itd. je prav tako koristno znati izvajati Baby Reflex, ki menda tudi utrjuje imunski sistem. Obstaja tudi Baby Reflex za “prvo pomoč”, ki ga izvajamo v trenutku, ko otroka piči čebela (na primer), opeče meduza ali se močno udari.

Kako se lahko naučim Baby/Toddler Reflex

Poiščite Baby Reflex mentorja/-ico in se dogovorite za tečaj. Lahko organizirate tudi skupino in povabite mentorja, da vam naredi predavanje in predstavi Baby Reflex malo podrobneje ter demonstrira tehniko. Kot rečeno, tečaj traja le tri ure (po ena ura na teden, ali morda vse tri v enem tednu ali med vikendom), zato vam ne bo vzelo preveč časa.
Poskrbite, da imate na voljo dovolj časa in da se dogovorite za ure, ki vam in vašemu otroku najbolj ustrezajo. Med tečajem naj vam ne zvoni telefon, ostali otroci naj bodo odsotni in domači ljubljenčki preskrbljeni. Tečaj ali demonstracije lahko organiziramo tudi v vrtcih, jaslicah in drugih otrokom prijaznih mestih.

Sama sem Baby Reflex demonstrirala že na Hrvaškem in zelo rada ga bom predstavila tudi v Sloveniji. Pripravljam Refleksoterapijo za malčke v slovenšlini in bi mi prav prišla vaša pomoč. Potrebujem namreč otroške pesmice, ki jih najbolje poznajo in jih imajo radi. Vesela bom YouTube linkov in besedil. Na vprašanja pa odgovarjam tu spodaj, v komentarjih, da bodo na voljo vsem. V zahvalo za vašo pomoč sem pripravljena organizirati brezplačno demonstracijo, kjer se lahko naučite enega dela Baby Reflexa in ga tudi uporabljate na vašem otroku.

2 responses to “REFLEKSOTERAPIJA ZA DOJENČKE

 1. Uh, to pa je (spet) nekaj!
  Moramo se več (med seboj) masirat –
  v nevtralno/najboljšem pomenu te besede!
  Kako je (že samo prijazno) dotikanje
  blagodejno in zdravilno! Strokovno “podkovano” –
  ko gre ravno za podplate – pa sploh, si predstavljam.

 2. Pravijo, da je za dojenčke, sploh novorojenčke, nujno potrebno, da se jih starši ljubeče dotikajo. Sicer je možno, da niti ne preživijo. Veliko tistih malčkov z astmo ni dobilo dovolj teh ljubečih dotikov, a se je astma zelo popravila, ko so sodelovali v raziskavi. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s