NAGLAVAČKE

Ko sem bila še čisto majhna, mi je mama kupila knjigo v angleščini o medvedku, ki se je skril v veliko škatlo. Ki jo je voznik kamiona naložil “naglavačke”. Ko se je kamion ustavil, se je škatla skotalila ven in medvedek je končno prilezel na plan. Ko je ves navdušen pritekel domov, je mamici takole razložil:

"Mamma, mamma, I went to town, inside, outside upside down!"
 (Mama, mama, šel sem v mesto, znotraj, zunaj in "naglavačke")*
-*Bernstain Bears-

V filmu Društvo mrtvih pesnikov učitelj nagovori učence, naj stopijo na mizo, da vidijo svet iz drugačne perspektive. Kot otrok sem na igralih rada visela z glavo navzdol, ker mi je bil svet tako drugačen in bolj zanimiv. Takrat je bila noč pravzaprav sonce, ki je šlo spat in se je pokrilo s temno odejo. In ker sveti tako močno, presveti tudi odejo skozi male luknjice v tkanini, kar mi vidimo kot zvezdice. Kasneje sem rada gledala okrog sebe stoječ na rokah, z nogami prislonjenimi ob steno (ne v javnosti, seveda).

Pred leti sem tudi brala o frizerju, ki frizira stranke “naglavačke”. Lepo ležeš na neko ležišče in te pripnejo z varnostnimi pasovi, potem pa posteljo obrnejo tako da ti glava visi navzdol (in seveda lasje tudi). Striženje je menda opravljeno zelo hitro, da ti ne zleze vsa kri v glavo. Stranke pa zadovoljne.. menda zelo.

Nekoč, med jogo, ki sva jo obiskovali skupaj z nosečo prijateljico, smo stali na glavi. Tudi ona, v 9. mesecu nosečnosti. Potem je odšla na WC. Ko se je vrnila, je mirno vprašala, če bi jo kdo odpeljal v bolnišnico, ker ji je odtekla voda. Torej, imamo zdaj otroka, ki je takorekoč rojen “naglavačke”.

Potem sem v momentu pomanjkanja inspiracije kliknila na gubmek SU (Stumble Upon – odlična stvar za prebujanje inspiracije) in vrglo me je na neko stran, kjer so prikazovali lončke za rože, ki jih obesiš s stropa…. ampak rože rastejo navzdol. To se mi je zdela tako imenitna ideja, da sem šla takoj naročit en lonček, da ga preizkusim.

Namreč, zelo rada imam zelišča in če bi imela svoje stanovanje, bi po kuhinji viseli šopi posušenih zelišč, dišavnic, rožic itd. S temle na glavo obrnjenim lončkom pa imam namesto šopkov suhih rastlin lahko kar žive, frišne… dehteče! In ekola.. zdaj se moja bazilika navaja na spremembo gravitacije. Upam, da ji bo všeč, ker nameravam takole obesiti tudi rožmarin.

4 responses to “NAGLAVAČKE

 1. Dojenček baje vidi svet prekucnjen – pa mu kasneje dopovedujemo, da ni tako . . . a morda ima on prav. Le na katero obdobje otrokovega razvoja leti: Če ne boste kakor otroci, ne boste videli nebeškega
  kraljestva? Kdo je na glavi in kdo je glavni?
  Vsekakor je za kardiovaskularni sistem dobro meditirati na glavi – četudi naj bi človek po petdesetem bil pri tem početju že kandidat za kap. Kaj je hujše – živeti v strahu ali umreti “na položaju (glavi)”?

  • Saj dojencki se tudi rojevajo “naglavačke”, kajne.. če bi mame stale med porodom, bi lahko dobesedno padli na glavo. Ta glavni nam sedijo na glavi! HA! V angleščini je tudi biti NAPREJ ali pred ostalimi povezano z glavo (ahead=.

 2. V preprečbo poškodb (da se ne bi bingljalo na popkovnici ali celo ateriralo) na težišču – glavi) je torej nujno mame – položiti!
  Tale ahead pa ni popolnoma jasen: which head?

 3. No, nekatere ženske rojevajo čepe, v bazenu itd… Mi je zanimiva misel, da pravzaprav pri rojstvu “pademo na glavo” 😀 ahead = spredaj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s