VENERINE BRADAVICKE V SEZONI KOSTANJA

venus

Ugotovila sem, da se iz “davnega” filma AMADEUS, o Mozartu in njegovi nemezi – skladatelju Salieriju, najbolj spomnim tistih bombončkov po imenu “Capezzoli di Venere”. Po naše se jim reče Venerine bradavičke. Hm.. ja.. In me že od takrat (mislim, da je bilo nekje sredi 80. ali v začetku 90. let) strašansko firbec matra, kakega okusa so ti bombončki.

AmadeusGospa Mozartova se ne more upreti “bradavičkam” (iz filma Amadeus)

Pa je prišla priložnost, da se malo s tem pozabavam. Namreč bliža se dan ozaveščenosti o raku na prsih. In ker imam te hribčke z bradavičkami tudi sama, in ker sem tudi sama potencialno lahko žrtev tega raka… in ker so dobrodelne akcije tudi dobra poslovna reklama, sem se odločila sodelovati v akciji “Nosite rožnato” ali “Wear it Pink” po angleško.

Rožnata je barva akcij proti raku, očitno. Sodelovala sem že v teku za Cancer Research pred leti… no zdaj pa bom sama organizirala nekaj, da bom nabrala denar.

Od danes do naslednjega petka bom od vsakega tretmaja dala 2GBP v “šparovček” za akcijo, dobila sem pa tudi material, s katerim bom lahko nabrala nekaj več kovancev. Vključuje velik poster in nagradno igro ter rožnate značke, ki jih bom dajala tistim, ki ne nosijo nič rožnatega.

Naredila pa bom tudi Venerine bradavičke in jih ponudila v paru ter upala na donacije. In ker vse to sovpada tudi s kostanjevo sezono, napišem tudi recept, da ga ne pozabim. Torej…

CAPEZZOLI DI VENERE

285g kakovostne temne čokolade raztopite na parni kopeli.

380g kuhanih kostanjev (lahko iz konzerve) odcedite in zmiksate v gladek pire.

70g zmehčanega masla in 85g sladkorja smiksate v veliki skledi, dokler ne nastane penasta zmes. Vmešajte kostanjev pire in stopljeno čokolado, 50ml konjaka in 4ml vanilijevega ekstrakta in mešajte, dokler ne dobite gladko zmes.

Za jušno žlico zmesi zvaljajte v kroglico, približno 2cm – 2.5cm veliko. Če je zmes premehka, jo postavite za 10 minut v hladilnik (ali dlje).

Od 280g kakovostne bele čokolade odvzemite približno 50 gramov in dajte na stran. Čokolado razdrobite na majhne koščke. Manjšo količino raztopite na pari. Pozor, bela čokolada se hitreje topi, zato pazite, da ne bo vročina previsoka. Dovolj je, da je stopljena čokolada topla in ne vroča (lahko jo stopite tudi v mikrovalovki). Odstranite lonec z vodo z ognja in počakajte, da se čokolada ohladi na približno 20 stopinj C. Vmešajte del bele čokolade v koščkih in mešajte, dokler se ne raztopi. Ponovite, dokler ne raztopite vse čokolade (razen tiste, ki ste jo dali na stran).

Previdno pomočite vsako kroglico v belo čokolado in jo postavite na stran (pergamentni ali povoskani papir, ali silikonsko podlogo), da se ohladi in strdi.

Raztopite preostalo belo čokolado na parni kopeli, dokler ne dobite maso, ki ne sme biti vroča, ampak topla. Vmešajte kapljico rdečega barvila, soka rdeče pese ali malinovega sirupa, da dobite željeno rožnato barvo. Z žlico ali palčko, ki jo pomočite v rožnato čokoladno zmes, naredite pikico (bradavičko) na vsaki kroglici in pustite, da se osuši.

Gotove kroglice postavite v okrasne papirnate lončke.

Evo, takele so pa moje:

IMG_4756

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s