PUB-KULTURA IV: KAKO ANGLEŽI PIJEJO PIVO… YARD BEER

Yard Beer. Ste že slišali zanj? Pravzaprav gre za poseben kozarec, ki je zelo dolg (1 yard – cca 0.9m), na vrhz razširjen kot trobenta, spodaj pa ima okroglo bučko. Fora je v tem, da se vanj nalije pivo (kar je verjetno umetnost zase v tistih precej tesnih barih) in se ga potem poskuša spiti. Problem pa je, ker ko enkrat tak kozarec nagnete, ga skoraj ne morete več spustiti, tako da je treba pivo spiti takorekoč naenkrat. Drugi problem pa je, da se večinoma pivo kar izlije pivcu v obraz in je treba biti kar vešč, da pivo spiješ “normalno”.

Pa poglejte, kaj pravi Wikipedia:

Yard (ali yard kozarec) je zelo visok kozarec, katerega uporabljajo za pitje piva. Je tudi oznaka za količino piva, ki ga tak kozarec drži.

Kozarec je dolg 1 yard (od koder ima tudi ime) in drži 2 pinti oz. 1.14 l tekočine. … Ker je kozarec tako dolg in nima ravne površine, na kateri bi stal, ga običajno obešajo na zid ali na posebnih stojalih, ko ni v uporabi.

Pitje piva iz yard kozarca je tradicionalna igra v pubih. Cilj igre je, da se izpije vse pivo iz kozarca brez ustavljanja ali zajemanja zraka, čim hitreje zmoreš. … Zaradi oblike in dolžine kozarca, je pitje težko ustaviti, ko kozarec enkrat dvignemo in prislonimo k ustom. Neizkušen pivec bo kozarec najverjetneje dvignil preveč na hitro in pivo se mu bo izlilo v obraz. …

Kozarec je najverjetneje nastal nekje v 17. stoletju v Angliji, kjer je bil znan tudi kot “dolgi kozarec” (Long Glass), Cambriški Yard Kozarec (Cambridge Yard Glass) in Ell Glass. Tak kozarec je dokazoval spretnost tako pihalca stekla kot tudi pivca. … Yard kozarce boste še vedno našli na stenah nekaterih pubov, precej pubov pa je po njem tudi poimenovanih (The Yard of Ale).

Rekord najhitrejšega pitja iz yard kozarca v Guinnessovi Knjigi Rekordov je 5 sekund, drži ga pa Peter Dowdeswell iz Earls Bartona, Northamptonshire, Anglija, 4. maja 1975.

Kaj pravite? Bi zmogli? Sicer dobite ta kozarec tudi kot suvenir, samo…. domov prinest ga je malo težje, sploh pa z avionom. Sicer pa lepo izgleda tudi kot velika vaza.. recimo za sončnico. Za tiste, ki ne marajo piva (tako kot, na primer, jaz).

Spodaj pa še nekaj imen angleškega piva, ki znajo bit ravno tako nenavadna, kot imena pubov. Najbolj sem se zabavala s pivom “Pheasant Plucker” (pulilec fazanovega perja). Ko so ga pivci  imeli malo bolj pod kapo, so znali zamenjat prve črke (Ph- in Pl-), zato so takrat raje kar pokazali na značko in rekli “Tegale… en pajnt”. Sicer pa imajo angleži toliko vrst svojega piva, kolikor imajo Francozi in Italijani vina. Ale je prav tako lahko “domače izdelave” in običajno narejen iz dosti bolj naravnih sestavin, kot lagerji. Priznam, da je ale celo meni všeč, ker je piten in nima mehurčkov.

Zainteresirani lahko poiščete Pub Crawl dogodke in se prijavite… obstaja tudi pivska pot, kjer imate pravico v vsakem pubu, ki toči ales, dobiti malo na poskušanje, preden se odločite, kaj boste pili. Pub Crawl je običajno obisk pubov v skupini, kjer se ustavite v vsakem pubu na poti in preizkušate piva (običajno polovičke). Nekoč smo imeli pivce, ki so se odločili narediti Circle Line Pub Crawl – to pomeni, vse pube, ki jih najdejo v okolici vsake postaje na progi podzemne železnice Circle Line.

PUB-KULTURA I

PUB-KULTURA II

PUB-KULTURA III

Tudi partizani še niso pozabljeni… partizanski “indian pale ale”.. (tale je v steklenici)

Bombardier – še en od izjemno popularnih aleov

Pheasant Plucker – Pulilec fazanovega perja, temni ale

Popularni zastopniki pivovarne Shepherd’s Neame. Skupina indijskih svetlih piv (india pale ale), ne samo iz te pivovarne, je vedno popularna.

Ne vem, če je to iz kake pravljice, ampak “dog’s bollocks” (pasja jajca) je izraz za “prekleto dobro”. Sploh če je big, round and fruity… (veliko, zaokroženo in sadjastega okusa)

Stonehenge Ale – dobite ga samo enkrat letno in to v začetku pomladi. Ni obarvano, zeleno je pa zato, ker je narejeno iz še zelo zelenega hmelja. Je kar grenko, ampak za moj okus odlično.

Stonehenge Ale 

 Chocolate Rain – pivot čokoladnega okusa? Hm.. nisem poskusila

 Fullers je pivovarna s sedežem v londonskem Chiswicku. 

Ta glavni ale je seveda odlični London Pride (spodaj). Po londonskem Towerju pa so poimenovali rdeči ale tudi Traitor’s Gate (Vrata izdajalcev).

 Hobgoblin ale – običajen pri Halloween-u. Pivovarna iz Wychwooda (Čarovničin gozd) je pametno izkoristila svojo lokacijo za imena svojih piv, ki so skoraj vsa pravljična.

Strašilo

Odiralec

Rdečebradec

Čarovnija

Črna čarovnica

Božično pivo.. malo močnejše, celih 6% alkohola

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s